Szukaj na tym blogu

niedziela, 21 sierpnia 2016

Uczulenie na gluten - co robić?

W momencie, kiedy z nieznanych przyczyn jakaś osoba zaczyna źle tolerować produkty mleczne decyduje się na przeprowadzenie różnych badań. Wśród badań wówczas przeprowadzanych lekarze sprawdzają również, czy nie jest ona po prostu uczulona na gluten. 

Takie uczulenie na gluten może przez wiele lat pozostawać niezdiagnozowane, ponieważ nie będzie dawało żadnych objawów, jednak może odezwać się po dwudziestym roku życia, a wówczas trzeba będzie wprowadzić dietę bezglutenową i zażywać tabletki wspomagające przyswajanie glutenu przez organizm. Powinno to zapewnić chorym duży komfort życia i sprawić, że będą mogli żyć normalnie po wyeliminowaniu ze swojej diety produktów zawierających gluten.


Wprowadzenie diety bezglutenowej
Każda bardziej poważna dieta powinna zostać wprowadzona po konsultacji z lekarzem i kontynuowana pod jego nadzorem, a wówczas będzie mogła być zarówno skuteczna, jak i bezpieczna. Również dieta bezglutenowa wymaga pewnego zaangażowania nie tylko ze strony osoby ją stosującej, ale też ze strony lekarza. Wprawdzie przepisy diety bezglutenowej są zdrowymi przepisami, które mogą być stosowane przez wszystkich, jednak osoby zdrowe nie powinny bez potrzeby rezygnować z jedzenia produktów zawierających gluten, ponieważ on też jest potrzebny do sprawnego funkcjonowania organizmu. Można też zauważyć, że stopień restrykcyjności diety bezglutenowej jest uzależniony od wyników badań, ponieważ po stwierdzeniu delikatnego uczulenia na gluten będzie można jeść produkty mleczne z lekkim ograniczeniem przy równoczesnym łykaniu tabletek. W przeciwnym wypadku trzeba będzie niemal całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych i zastępować je produktami bezglutenowymi.

Na szczęście przepisy bezglutenowe potrafią skutecznie urozmaicać codzienną dietę dietmap.pl/pl/diety/dieta-bezglutenowa-dietmap. Dzięki stosowaniu takich przepisów można przygotować smaczny obiad złożony z dwóch dań oraz deser. Natomiast na śniadanie czy kolację można kupować popularne produkty spożywcze, ale bez dodatku glutenu.

1 komentarz: