Szukaj na tym blogu

piątek, 3 czerwca 2016

Paszteciki z pieczarkami – jak zrobić?



 Rozczyn:
  • 20g drożdży
  • 40 ml mleka
  • łyżeczka cukru
Ciasto:
  • 50g masła
  • 250g mąki
  • 40 ml mleka
  • jajo
  • szczypta soli
Farsz:
1.      Ze składników przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2.      Wyrośnięty rozczyn połączyć ze składnikami na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
3.      Pieczarki obrać i pokroić w talarki, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć.
4.      Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każde lekko rozwałkować i wypełnić farszem. Zawijać w rulony, kroić na kawałki i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrastania na kolejne 15 minut.
5.      Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz