Rozczyn:
- 20g drożdży
- 40 ml mleka
- łyżeczka cukru
Ciasto:
- 50g masła
- 250g mąki
- 40 ml mleka
- jajo
- szczypta soli
Farsz:
- średnia cebula
- sól, pieprz
- pół kilograma pieczarek
1. Ze składników przygotować rozczyn i
odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Wyrośnięty rozczyn połączyć ze
składnikami na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
3. Pieczarki obrać i pokroić w talarki,
cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3
części. Każde lekko rozwałkować i wypełnić farszem. Zawijać w rulony, kroić na
kawałki i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrastania na
kolejne 15 minut.
5. Wyrośnięte rogaliki posmarować
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz